PYYDYSKALASTUS 

pyydyskalastus pyydykset pitää merkitä aina lain vaatimin tavoin

Pyydyskalastus on mm. katiskalla, verkoilla ja rapumerroilla kalastamista. Pyydyskalastusta kutsutaan monesti myös passiiviseksi kalastamiseksi eli pyydys kalastaa, kun sinä teet muuta. Erilaiset pyydykset voivat kuulostaa helpolta ja halvalta tavalta aloittaa kalastus, mutta siihen liittyvä lainsäädäntö ja rajoitukset sekä määräykset ovat moninveroin monimutkaisempia kuin perus onkiminen tai jopa virvelin heittäminen. Lisäksi varsinkin verkkokalastukseen liittyy monia riskejä, joita voi olla vaikea välttää vaikka kuinka yrittäisi. 

pyydyskalastus saalis katiskassaMoni verkkokalastaja onkin siirtynyt katiskakalastukseen, koska kalat säilyvät pyydyksessä hengissä ja näin saatuja kaloja voi hieman valikoida, sen sijaan, että kaikki verkkoon päätyneet kalat tarvitsee ottaa. Pyydyskalastajan on myös tunnettava varsin tarkkaan alamitta- ja rauhoitussäännöt, sillä tallaiset kalat on vapautettava pyydyksestä elävänä tai kuolleena. Jos riskinä on saada uhanalaisia kaloja, yhä suurempi osa pyydyskalastajista valitsee katiskan pyydyksekseen. Kalat säilyvät yleensä hyvin hengissä katiskassa, kun se koetaan vähintään muutaman päivän välein, kylmällä säällä jopa viikon välein.

Katiskakalastukseen voit perehtyä tarkemmin täällä.

KALASTUSLUVAT

Mikäli mielii kalastaa seisovilla pyydyksillä kuten vaikka katiskalla, verkolla tai pitkälläsiimalla, on kalastonhoitomaksun lisäksi oltava kalaveden omistajan myöntämä pyydyslupa. Huomaa, että pyydysluvat koskevat myös alle 18- sekä yli 69-vuotiailla, joiden ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. (Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidät on vapautettu maksusta.) Kalatalousalueet, osakaskunnat, Metsähallitus sekä monet kunnat ja kaupungit myyvät pyydyslupia, joten omalla kotiseudullakin on hyvä mahdollisuus päästä kalastamaan pyydyksillä halutessaan. Tärkeää on myös tarkistaa pyydyslupia hankkiessaan alueelliset kalastusrajoitukset. Välttämättä jokapuolella ei ole lainmukaista kalastaa pyydyksillä ja varsinkin verkkojen osalta on paljon säädöksiä, miten ne saa ja ei saa asetella vesistöön. Pyydykset pitää myös merkitä lain mukaan tietyin säännöin. Tutustu pyydysmerkintöihin.

Lue lisää kalastusluvista ja kalastusrajoituksista.

VÄLINEIDEN HANKINTA

Katiska, verkot, pyydysmerkit

pyydyskalastus voi olla katiskoilla kalastustaKatiskoja on varsin monenlaisia. Hyviä ja myös norppaturvallisia katiskoita ovat mm. Weke- ja Saimaa-katiskat. Jos tavoitteena on ahven ja särkikalat ei katiskan tarvitse olla kovin iso, tällöin se on helpommin käsiteltävissä myös. Jos tavoitteena on hauet, kannattaa myös katiskalla olla enemmän kokoa. Kovin leveäsuisesta katiskasta ahvenet karkaavat ja yli 15 cm levyinen suuaukko varsinkin löysä sellainen on norpalle hengenvaarallinen. Tällä ei tietenkään ole väliä, jos ei Saimaalla kalastele.

Kalaverkkoja on hyvin laaja skaala ja niiden osalta kannattaakin mennä asiantuntevaan kalastusvälinemyymälään kysymään ennen verkon hankintaa. Eri kalalajeille on erisilmäisiä verkkoja ja jokainen vesialue lisäksi määrittää mitä verkkoja saa käyttää ja mitä ei.  

Pyydyksen hankinnan lisäksi on tärkeää selvittää, miten pyydys on merkittävä ja hankkia siihen soveltuvat välineet. Katso merkintäohjeet ohesta ja muista, että asetukseen mainitsema vesiliikennealue ei tarkoita väylää vaan vesialuetta, jolla voi moottoriveneellä ajaa eli lähes kaikkialla on tarpeen pitkät liput.

Tarpeelliset työkalut

Viimeistään kun kala on kädessä, on aika päättää, mitä sille tehdään. Jos kalaa ei halua pitää ja se on vielä elinvoimainen ja hyväkuntoinen, voi sen laskea takaisin veteen. Siis laskea, ei heittää. Jos taas kalan aikoo pitää, tulee kala lain mukaankin tainnuttaa heti, tätä varten kannattaa mukana olla kalapappi. Sen lisäksi ruoaksi käytettävä kala kannattaa verestää eli pistää puukolla kiduksiin. Lisäksi tarvitaan pussi tai astia, jossa kala säilytetään viileänä ja voidaan kuljettaa kotiin. Lämpimänä kesäpäivänä on hyvä olla matkassa kylmälaukku ja muutama kylmäkalle, jotta kala säilyy syömäkelpoisena. Lue lisää kalastajan työkaluista.

Vastuullinen pyydyskalastus

Vastuullisen pyydyskalastuksen pelisäännöt on hyvä opetella jo harrastuksen alkumetreillä. Vastuullisuus alkaa jo ennen pyydysten veteenlaskemista sillä, että varataan niiden kokemiseen riittävästi aikaa, jotta kalat eivät joudu virumaan puolikuolleena tai kuolleena katiskassa pitkiä aikoja.

Vastuullinen pyydyskalastaja tuntee alamitta- ja rauhoitussäännöt. Nämä koskevat Suomessa lähinnä kuhaa ja lohikaloja. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että rauhoitettu tai alamittainen kala on vapautettava pyydyksestä elävänä tai kuolleena. 

Tärkeää on tietää myös varsinkin verkkojen osalta pyydysten merkintä- ja silmäkokomääräykset. Laki määrää paljon jo näitä asioita ja lisäksi kalatalousalueen tai vesialueen omistajan ohjeita ja rajoituksia on noudatettava. Koska katiska on valikoiva pyydys ja muutenkin saa paljon vähemmän vaaratilanteita aikaan vesillä, on moni osakaskunta päätynyt poistamaan katiskaluvat.  

Lisäksi vastuullinen pyydyskalastaja laittaa pyydyksiä veteen vain sen verran, kun voi järkevästi hyödyntää omaan käyttöönsä. Hyvältä kalapaikalta voi saada muutamassa päivässä verkon täydeltä muikkuja tai silakoita. Jos verkkoja on 4 pitkää jataa, vie perkaaminen kohtuuttoman kauan ja kalasta suuri osa on pakastettava. Kalasta siis vain sen verran kuin jaksat kerralla perata. Kyllä niitä kaloja saa toistekin.

Kuhan kutupatit kannattaa antaa olla rauhassa kesäkuun loppuun saakka. Uroskuha jää vartioimaan mätiä kutualueella ja iskee agressiivisesti kaikkeen mikä lähellä liikkuu. Jos tällaiseen paikkaan laittaa verkon ja nostaa kuhat pois, ovat pikkukalat välittömästi mädin kimpussa ja kutu on siltä osin pilalla. Eli jos kuulet kuhapaikasta, mistä tulee kuhaa valtoimenaan, kannattaa pohtia onko alueen verkottaminen pitkällä aikavälillä kannattavaa. 

Kaikki Suomesta saatavat kalalajit ovat syötäviä, paitsi rauhoitetut ja alamittaiset. Niinpä esimerkiksi lapsen kanssa kalaan lähtiessä kannattaa varautua siihen, että tuleepa saaliiksi pasuri tai salakoita, lapsi haluaa, että niistä valmistetaan ruokaa. Se on lapselle elämys, jonka tämä voi muistaa vuosikymmeniä. Kokekaa siis elämys alusta loppuun yhdessä ja vaikka et itse osaisi, oppia löytyy runsaasti mm. Kalastajan Kanavalta, katsokaa yhdessä videoita ja opetelkaa.

Kireitä siimoja!
(koska kalaonnen toivottaminen tuo kansanperinteen mukaan huonoa onnea)