Perusteet perukkeista

Puruperukkeen tärkein tehtävä on toimia suojana siiman ja petokalan hampaiden välissä. Peruke estää harmittavilta kalan karkaamisilta, viehemenetyksiltä ja sen myötä suojaa kalaa siltä, ettei lähitulevaisuutta tarvitse viettää kalastajan ottipeli suupielessä tai pahimmillaan nielussa estämässä ravinnonsaantia.

Markkinoilla on monia erityyppisiä perukemateriaaleja. Näistä voi itse tehdä omat perukkeensa tai hankkia myös valmisperukkeita. Itse tekemällä saa määritettyä perukkeen pituuden, materiaalin ja komponentit juuri omaan kalastukseen sopivaksi. Tämän lisäksi perukkeiden tekeminen on varsin helppoa ja myös hauskaa askartelua. 

Mikäli haluaa käyttää valmisperuketta, kannattaa markkinoiden lyhimmät, 15–20 senttimetrin pituiset perukkeet, jättää kauppaan, oli sitten kalastusmuoto mikä tahansa. Perukkeen on oltava riittävän pitkä, jotta se suojaa, mutta myös tarkoitukseensa soveltuva. 

Perukemateriaalit heittokalastukseen

Hauenkalastuksessa on syytä käyttää pitkiä perukkeita ja jigikalastajalle riittää yleensä hieman lyhyempi. Hauen taittaessa vieheen suuhunsa poikittain ja kietaistessaan vielä perukkeen päänsä ympäri, siima ei silti saa joutua hampaisiin asti. Nyrkkisääntönä voi pitää, että haukiperukkeen mitan on oltava vähintään kaksi kertaa käytettävän vieheen mittainen eli jopa 40–60 senttimetriä.

Ahvenen ja kuhan jigikalastukseen sen sijaan riittää 30–40 senttimetrin pituinen peruke.  Perukemateriaalit jakavat kalastajien mielipiteitä. Aikoinaan perukemateriaaleja oli käytännössä yksi eli muovipintainen teräsvaijeri. Kyseinen materiaali on idioottivarma, mutta omaa ikävän muistin. Kalojen saamisen myötä vaijeri menee mutkalle, vaikuttaen myös pahimmillaan vieheiden uintiin. Tämä materiaali ei sovellu jigikalastukseen. 

Tarjolla on myös erilaisia hybridimateriaaleja. Näistä tyypillisimpiä ovat dyneemaytiminen notkealla teräsverkolla pinnoitettu tai teräsytiminen ja joustavalla dyneemalla pinnoitettu solmittava materiaali. Nämä ovat kestäviä ja muistittomia. Tällainen soveltuu ohuessa paksuudessa jopa ahvenen tai kuhan jigaamiseen haukipitoisilla vesillä.

Titaani on nykyisin paljon käytetty ja erittäin kestävä perukemateriaali. Titaaniperukkeita saa valmiina joko punottuina tai yksisäikeisinä. Titaanilangasta voi myös itse solmia perukkeita, mutta se vaatii huolellisuutta ja ohuet titaaninpäät ovat kenkkumaisen teräviä. Ne on hyvä suojata esimerkiksi vahvapintaisella kutistesukalla.

Fluorocarbon-peruke on viimeisin merkittävä tulokas kalastukseen. Fluorocarbonia ostettaessa on kuitenkin oltava tarkkana. Materiaalista löytyy useita kovuusluokkia ja perukkeeksi ei pidä valita pehmeämpiä fluorocarbon-siimoja. Oikea materiaali selviää yleensä sanasta ”leader” (suomeksi peruke), joka lukee paketissa. Perukefluorot ovat kovapintaisia. 

Fluorocarbon on mainio vaihtoehto niin hauen shadikalastukseen kuin yleisesti jigikalastukseen. Näkymätön, jäykähkö, erittäin kovapintainen sekä paksuna materiaalina jopa hieman shadien tai jigien uppoamista hidastava perukemateriaali sopii laajalti kalastukseen. Fluorocarbonin etuja näkymättömyyden ohella on todella hyvä hankauksen kesto ja helppo solmittavuus – perukkeen saa nopeasti tehtyä, vaikka veneessä. 

Tämän materiaalin ainoa isompi heikkous on se, että ohuemmissa paksuuksissa fluorocarbon ei kestä hauen hampaita. Jigikalastuksessa fluorocarbon on paljon käytetty materiaali, mutta valitettavan usein vielä 0,50-millinen peruke katkeaa hauen hampaissa kuin se kuuluisa ajatus. Jigikalastukseen kannattaakin haukipitoisille vesille valita dyneematyyppinen perukemateriaali. Hauenkalastukseen minimipaksuus fluorocarbonille on käytännössä 1,00 mm. Paksu materiaali ei katkea helposti, mutta jokaisen kalan jälkeen on hyvä tunnustella peruke vetämällä se sormien välistä ja selvittää onko siihen tullut pykimiä. 

Markkinoille on onneksi viimeisten vuosien aikana tullut useita erittäin kovapintaisia fluorocarbon-perukemateriaaleja tai valmisperukkeitakin, joiden paksuus on jopa 1,20–1,50 mm. Nämä alkavat olla jo varsin varmoja materiaaleja hauen hampaillekin, vaan paksuuden ja jäykkyyden takia ne ovat selvästi vaikeampia solmittavia. 1,20-millisestä fluorosta paksumpiin on alumiiniholkki ja puristusliitos parempi vaihtoehto kuin solmu.

Peruke uisteluun

Uistelussa voi hyödyntää hieman kohdekalasta ja käytettävästä vieheestä riippuen eri materiaaleja. Jos ollaan uistelemassa ahventa tai kuhaa, niin peruke ei monofiilisiiman kanssa ole välttämätön. Vaan jos alueella on paljon haukea, on suositeltavaa tehdä noin 40–50 senttimetrin pituinen peruke, vaikka ohuesta 0,35-millisestä notkeasta dyneematyyppisestä perukelangasta. 

Jos uistellessa käytetään kuitusiimoja, on fluorocarbon kalan saannin kannalta olennainen. Olemme itse tehneet ahvenen- sekä kuhanuisteluun noin 2 metriä pitkän perukkeen 0,30–0,35-millimetrisestä fluorocarbonista. Ja jos haukipitoisilla vesillä pyöritään, niin tämän jatkeena on vielä yllä mainitun kaltainen puruperuke. 

Hauenuisteluun peruke on välttämätön ja mittaakin sillä saa olla jopa 80 senttimetriä. Jos uistellaan haukea pienemmillä herkkäuintisilla vaapuilla, niin raskas teräsvaijeriperuke ei ole oikea valinta. Se tappaa pahimmillaan vieheen uinnin kokonaan. Tässä tapauksessa kannattaa ehdottomasti käyttää notkeita dyneemaytimisiä perukelankoja, paksuudessa 0,50–0,70 millimetriä. Näissä riittää kestoa isompienkin kohdekalojen väsyttelyyn. Haukiperukkeita kuitenkin kannattaa pitää silmällä ja tarkkailla niiden kuntoa jokaisen kalan jälkeen. 

Jos uistelun kohteena on todelliset jättiläiset ja käytössä on suuria 20–30-senttisiä vaappuja, isoja kovapotkuisia vetopeltejä tai kookkaita pehmovieheitä, on turvallisin valinta teräsvaijeriperuke. Ja kun on kookkaista vieheistä kyse, saa vaijeriperukkeella olla pituutta metrin verran. Näiden vieheiden kohdalla, perukkeen vaikutus uintiin on olematon. 

Perukkeen lukot, leikarit ja solmut

Perukkeessa on myös muita osia kuten viehelukot ja leikarit. Lisäksi eri materiaaleja yhdistävät solmut ovat tärkeässä roolissa perukkeissa. Leikari sidotaan aina perukkeen alkupäähän ja toiseen päähän peruketta solmitaan viehelukko.

Viehelukot on syytä valita kalastusmuodon perusteella. Hauenkalastukseen järeimmät ja ahvenen jigikalastukseen taas kevyimmät kietaisulukot. Siiman kiertymistä vähentävä leikari on tärkeä etenkin lippa- ja lusikkakalastuksessa, mutta sen sijaan jigi-, vaappu-, jerkki ja shadikalastuksessa perukemateriaalin jatkoksi ei leikaria välttämättä tarvita, vaan perukkeen voi solmia suoraan siimaan. Uisteluperuketta tehdessä, kannattaa aina käyttää leikaria. 

Opettele lisää solmuja täältä.