Siiman vaihto ja puolaaminen ovat tärkeä osa kalastustaSiiman vaihto

Siiman vaihto on syytä tehdä aika ajoin, sillä siima väsyy ja rispaantuu käytössä. Siiman puolaus kelalle on kalastajan perustaitoja ja vinkit siihen on hyvä opetella heti alkuun. Puolaamiseen vaikuttaa ensinnäkin siimamateriaali eli ollaanko puolaamassa kuitusiimaa vai monofiilisiimaa. Lisäksi tähän vaikuttaa se, onko kyse haspeli- vai hyrräkelasta. Kuitusiima kannattaa vaihtaa parin vuoden välein, monofiilisiima jopa vuoden välein, sillä se ei kestä UV-valoa kovinkaan hyvin.

Kuitusiima pujotetaan hyrräkelassa siimanohjaimen läpi ja sen jälkeen se kiinnitetään puolaan esim. sähköteipillä. Jos pohjalle laitetaan monofiilisiimaa tai koko puola vedetään täyteen monofiilisiimaa, ei teippiä välttämättä tarvita.

Puolatessa kuitusiimaa kelalle, pitää muistaa käyttää monofiilia pohjasiimana tai lukita kuitusiima puolalle solmun lisäksi pätkällä teippiä. Muuten voi koko siimapakka alkaa pyöriä puolalla.

Haspelikelassa toimitaan samoin, mutta siimanohjaintahan kelassa ei ole. Siimaa on syytä tulla koko puola täyteen, jotta vieheet lentävät optimaalisesti. Mikäli puola on vajaa hidastuu vieheiden vauhti ja jos taas puola on ylitäynnä, tulee heitoissa herkästi siimasotkuja.

Oheisessa Perjantai-illan LivEssä on käyty siima-asioita läpi juuri mm. puolauksen ja vaihtamisen näkökulmasta.

YouTube player

 

Siiman puolaus avo- eli haspelikelalle onnistuu myös varsin helposti. Oheisessa videossa on käyty periatteet läpi.

 

Voit myös tutusta kalastajan keloihin tarkemmin täältä.

 

Kysy ja kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti. Pakolliset tiedot on merkattu *

Julkaise kommentti