Tunnetko kotimaan kalat? Suomen vesissä elää vakituisesti noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on melko helppo kalastaa. Tälle sivulle keräämme vähitellen artikkeleita yleisimmistä kalalajeista. Jokaisesta kalalajista kerrotaan yleistietoa, vinkkejä tunnistamiseen, kalastamiseen, kalankäsittelyyn sekä sen valmistamiseen ruuaksi.

Siika

Siika Coregonus-suku, whitefish (englanti), sik (ruotsi) Toimittaja: Niko Satto Siika on sisä- ja rannikkovesissämme elävä lohikalojen lahkoon kuuluva kala. Se on monimuotoinen laji, sillä samassa vesistössä voi elää ravinnonkäytöltään, kasvunopeudeltaan ja kutukäyttäytymiseltään erilaisia populaatioita. Siikaa voi kalastaa kaikkina vuodenaikoina, mutta jokaisena ajankohtana kalastusmuoto vaihtelee. Tuntomerkit Siialla on hopeanväriset, suomujen peittämät pilkuttomat kyljet ja yksiväriset, harmaat…

Kuha

Kuha Kuha – Sander lucioperca , zander/pike-perch (englanti), gös (ruotsi) toimittaja Jari Rannisto Ahventen heimoon kuuluva kuha elää Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisreunalla. Se on heimonsa kookkain laji. Erityisen yleinen kuha on eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pohjoisessa sen levinneisyys yltää hieman napapiirin pohjoispuolelle. Kuha on varsin arvostettu ruokakala monen ruokapöydässä. Aiemmin ahvenpitoisissa vesissä laajalle levittäytynyttä kuhaa kannattaa…

Hauki

Hauki Hauki – esox lucius, pike (englanti), gädda (ruotsi) Toimittaja: Niko Satto Hauki on yksi suosituimmista vapaa-ajankalastuksen kohteista ja lähes kaikille tuttu saaliskala. Hauki on sisä- ja rannikkovesissä elävä petokala, jota tavataan koko Suomessa. Laji on eteläistä merialuetta lukuunottamatta varsin elinvoimainen. Hauki on pitkulainen ja solakka, ja perään painottuvat evät tekevät siitä kotimaan nopeimman kalan.…

Kirjolohi

Kirjolohi Kirjolohi – oncorhynchus mykiss, rainbow trout (englanti), regnbågsöring, regnbågsforell (ruotsi) Toimittaja: Jari Rannisto Kirjolohi on suosittu niin ruokapöydässä, istutuskalana kuin saaliina. Tyynenmeren lohien suvun edustajana kirjolohi on siiman päässä taistelija. Moni kalastaja suuntaa kirjolohikohteisiin aina, kun istutusauto on käynyt kääntymässä. Huomaa, että nämä kohteet vaativat aina kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen luvan. Opettele myös tunnistamaan kirjolohi…

Särki

Särki Särki – Rutilus rutilus , Roach (englanti), Mört (ruotsi) Toimittaja Jari Rannisto Särki on yleisimpiä kalalajejamme ja se on hyvin yleinen onkisaalis. Monelle särki onkin juuri se ensimmäinen onkimalla tullut laji. Särki on hyötynyt vesien rehevöitymisestä ja ilmaston lämpenemisestä. Sen kannat kestävät voimakkaankin kalastuksen. Särkeäkin on kutsuttu roskakalaksi. Uusi määritelmä vaikeammin hyödynnettävästä kalalajista osuu paremmin…

Ahven

Ahven Ahven – Perca fluviatilis, Perch (englanti), Abborre (ruotsi) Toimittaja Niko Satto Ahven on yleisin kalalajimme ja yleisin vapaa-ajankalastajien saaliskala. Se on myös maukas ja suosittu ruokakala, jonka kanta kestää kohtuullisen hyvin kalastuspainetta. Ahventa voi kalastaa varsin monipuolisesti eri tavoin ja siitä on myös helppo valmistaa ruokaa. Tuntomerkit Ahven on helppo tunnistettava, sillä sitä on…

Silakka

Silakka Toimittaja Niko Satto Silakka on Itämeressä elävä parvikala ja tärkeä ravintokala monelle isommalle kalalle. Ennen vanhaan tätä mainiota kalaa syötiin lähes viikoittain suomalaisten ruokapöydissä, nykyään se ei ole niin yleistä. Silakka on yhä tärkeä saaliskala ammattikalastajille. Silakkaa voi litkata keväällä ja syksyllä silloilta sekä veneestä ja osa pyytää silakkaa verkoilla. Onko sinulla silakkatietous hallussa?…