Tunnetko kotimaan kalat? Suomen vesissä elää vakituisesti noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on melko helppo kalastaa. Tälle sivulle keräämme vähitellen artikkeleita yleisimmistä kalalajeista. Jokaisesta kalalajista kerrotaan yleistietoa, vinkkejä tunnistamiseen, kalastamiseen, kalankäsittelyyn sekä sen valmistamiseen ruuaksi.

Särki

Särki Särki – Rutilus rutilus , Roach (englanti), Mört (ruotsi) Toimittaja Jari Rannisto Särki on yleisimpiä kalalajejamme ja se on hyvin yleinen onkisaalis. Monelle särki onkin juuri se ensimmäinen onkimalla tullut laji. Särki on hyötynyt vesien rehevöitymisestä ja ilmaston lämpenemisestä. Sen kannat kestävät voimakkaankin kalastuksen. Särkeäkin on kutsuttu roskakalaksi. Uusi määritelmä vaikeammin hyödynnettävästä kalalajista osuu paremmin…

Ahven

Ahven Ahven – Perca fluviatilis, Perch (englanti), Abborre (ruotsi) Toimittaja Niko Satto Ahven on yleisin kalalajimme ja yleisin vapaa-ajankalastajien saaliskala. Se on myös maukas ja suosittu ruokakala, jonka kanta kestää kohtuullisen hyvin kalastuspainetta. Ahventa voi kalastaa varsin monipuolisesti eri tavoin ja siitä on myös helppo valmistaa ruokaa. Tuntomerkit Ahven on helppo tunnistettava, sillä sitä on…

Silakka

Silakka Toimittaja Niko Satto Silakka on Itämeressä elävä parvikala ja tärkeä ravintokala monelle isommalle kalalle. Ennen vanhaan tätä mainiota kalaa syötiin lähes viikoittain suomalaisten ruokapöydissä, nykyään se ei ole niin yleistä. Silakka on yhä tärkeä saaliskala ammattikalastajille. Silakkaa voi litkata keväällä ja syksyllä silloilta sekä veneestä ja osa pyytää silakkaa verkoilla. Onko sinulla silakkatietous hallussa?…