Tee-se-itse -perukkeet

Tee-se-itse -perukkeet ovat hyvä taito kalastajan osata. Peruke on siiman jatkoksi sidottava ja yleensä siimaa paksumpi lankamainen materiaali, jolla pyritään suojaamaan varsinaista siimaa kulutukselta ja mm. petokalan hampailta. Miten ja mistä materiaalista kannattaa tehdä mihinkin kalastusmuotoon sopiva peruke, siihen pureudumme tässä. Saat vinkit tee-se-itse-perukkeiden tekemiseen ohesta. Tutustu aiheeseen oheisen infograafin kautta ja opettele tekemään sopivat perukkeet oheisten videoiden ja livelähtysten avulla.

Perukemateriaaleja on pääsääntöisesti neljä erilaista: fluorocarbon (fluorihiili), teräs, titaani sekä erilaiset dyneeman ja teräsverkon yhdistelmät. Perukemateriaali ja perukkeen pituus kannattaa valita kalastusmuodon ja kalastettavan lajin mukaan. Oheiseen taulukkoon olemme pyrkineet laittamaan suuntaa-antavat vinkit sopivan perukkeen tekemiseksi yleisimmille petokaloille.

Perukesolmuihin löydät ohjeet Kalastajan Kanavan Solmukoulusta.

Kaupasta löydät myös valmisperukkeita, mutta niiden osalta aivan lyhyimmät perukkeet kannattaa täysin unohtaa. Jotta peruke aidosti tekee sen mihin se on suunniteltu, kannattaa perukkeen olla aina vähintään 30 cm pitkä.

Syitä opetella itse tekemään perukkeet:

  • perukemateriaalit on helppo kuljettaa mukana ja tehdä vesillä juuri tilanteeseen sopiva
  • valmisperukkeet ovat kalliimpia kuin itse tehdyt
  • tiedät mitä saat, kun teet itse
  • saat juuri siihen tarkoitukseen sopivan perukkeen, minkä tarvitset

Kovin usein muissa kalastusmuodoissa ei käytetä perukkeita. Satunnaisesti pilkinnässä on hyvä suosia perukettta, jos alueella on haukivaara. Katso lisää: Perjantain-illan LivE: Tee itse perukkeet, Perukkeet A:sta Ö:hän!, Fluorocarbon-peruke helposti, Jigisiimat ja jigiperukkeet.

tee-se-itse -peruke infograafi eri kalastusmuotoihin

tee-se-itse -peruke infograafi eri kalastusmuotoihin

Kysy ja kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti. Pakolliset tiedot on merkattu *

Julkaise kommentti