Eläkeläinen, tarvitsetko kalastuslupia?
Toimittaja Jari Rannisto
Eläkeläisten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Lähes neljännes koko väestöstä on yli 65 vuotiaita ja näistä moni kalastaa. Ikäihmisten kalastonhoitomaksun osalta on tapahtunut muutoksia viime vuosina ja lisäksi eläkeläisten kalastusluvista liikkuu ajoittain jos jonkin moista ”varmaa tietoa”. Mitä sitten eläkeläisten kalastusluvista on syytä tietää?
Suomen väestön ikääntymisestä puhutaan paljon. Yli 65-vuotiaita on lähes neljännes koko väestömäärästä eli noin 1,4 miljoonaa ihmistä, kalastajia näistä on lähes kolmannes. Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan vuonna 2022 41 % yli 64 vuotiaista miehistä kalasti ja naisista kalastuksen harrastajia oli 18 %. Ikäryhmässä on monia jotka ovat vapautettu jo kalastonhoitomaksusta, mutta heillä on silti velvoite maksaa vesialueen luvat ja tärkeää on muistaa, että eläkkeelle pääsy ei vapauta mistään maksuista.
Jokaisenoikeuksilla ilmaista kaikille

Onginta on maksutonta alle 18-vuotiaille ja yli 70-vuotiaille samoin kuin virvelöinti yhdellä vavalla ja vieheellä.
Jokaisenoikeuksien (aiemmin jokamiehen oikeudet) nojalla on jokaisella Suomessa oleskelevalla oikeus onkia, pilkkiä tai harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä.
Näistä yleiskalastusoikeuksiin kuuluvat onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaus ovat maksuttomia eli lupia ei tarvita iästä riippumatta. Onkiminen ja pilkkiminen on kuitenkin kiellettyjä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa sekä vesialueilla, joissa kalastus on muun säädöksen tai määräyksen nojalla kiellettyä.
Muita kalastustapoja harrastaessa on suoritettava kalastonhoitomaksu, kun on iältään 18-69-vuotias. Poikkeuksena tästä on ryhmä, joka ehti täyttää 65 vuotta ennen 31.12.2023.
Tärkeää on huomioida, että eläkkeelle siirtyminen ei poista mitään maksuvelvoitteita. Jos siis harrastat viehekalastusta, pyydyskalastusta tai ravustusta ja kuulut tähän ikäryhmään, sinun on suoritettava kalastonhoitomaksu. Pyydyskalastusta, ravustusta ja monella vavalla tapahtuvaa kalastusta varten sekä erityislupa-alueella tarvitset aina erikseen vielä vesialueen omistajan luvan iästä riippumatta. Velvoite koskee myös Suomessa matkailevia.
Maksa kalastonhoitomaksu tästä.
Näissä tilanteissa ikäihminen tarvitsee kalastusluvan vesialueen omistajalta
- Uistelet useammalla kuin yhdellä vavalla kerrallaan. Yhdellä vavalla saat vetouistella kalastonhoitomaksulla ja jopa käyttää painouistinta samassa vavassa. Kun uistelet useammalla vavalla tai useammalla vieheellä per vapa, tarvitset aina vesialueen omistajan luvan.
- Harrastat pyydyskalastusta. Pyydyskalastus vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Tämä koskee myös omaa mökkirantaa. Joillakin vesialueilla katiskapyynti voi olla vapautettu luvista. Vesialueen omistaja määrää millaisia pyydyksiä ja kuinka paljon niitä saa luvalla käyttää.
- Ravustus vaatii vesialueen omistajan luvan. Luvassa määritellään myös luvallinen mertojen määrä.
- Kalastat erityskalastuskohteissa. Esimerkiksi istuta ja ongi -vesistöt ovat tyypillisesti tällaisia. Kalastusrajoitus.fi-palvelusta selvität helposti kohteet.
- Kalastus vaelluskalavesistöjen virta-alueilla. Nämäkin alueet löytyvät helposti Kalastusrajoitus.fi-palvelusta.
Valtion vesialueiden luvat saat Metsähallituksen Eräluvat-palvelusta.
Mitä muuta muistettava?

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikenikäisiä ja kaikilla tavoilla kalastavia sekä vapautettuja ja ruuaksi otettuja kaloja.
HUOMAA, että lisäksi sinulla on vuoden 2025 alusta lähtien 7 kalan osalta saaliin ilmoitusvelvollisuus niin ruuaksi otettujen kuin vapautettujen osalta olet sitten kalastonhoitomaksusta vapautettu tai et. Ilmoitus on tehtävä Omakala-sovellukseen tai Omakala-lomakkeen avulla 2 viikon kuluessa kalan saannista.
Lue mitkä kalat ovat ilmoitusvelvollisuuden piirissä.
Tarkista myös kalastusrajoitus.fi-sivustolta mahdolliset vesistökohtaiset ajalliset rajoitukset sekä rauhoitusalueet ja -ajat.
Muista myös merkitä pyydykset oikein. Tarvitset pyydysluvan, pyydykseen oman nimen ja puhelinnumeron, alueelle, jossa on veneliikennettä 1,2 m lipun oli kyseessä katiska tai verkko.
Mikä on eläkeläisen kalastuslupa?
Eläkeläisen kalastuslupa on erityinen kalastuslupa tarjolla vain joillakin vesialueilla mm. pyydyslupiin tai uistelulupiin. Lupa myönnetään yleensä eläkekorttia vastaan alennettuun hintaan tai erityisin etuuksin. Vesialueen omistajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta järjestää ja myydä tällaisia lupia. Kalastonhoitomaksussa ei ole eläkeläisalennusta eikä eläkkeelle pääsy liity mitenkään kalastonhoitomaksuun.
Kiitos, kun luit tämänkin artikkelin. Kalastajan Kanava on kalastusalan kattavin media ja tarjoamme kaikki sisällöt lukijalle ja katsojalle ilmaiseksi! Suosittelemalla ja jakamalla sisältöjä eteenpäin, autat meitä – kiitos.