Kalastus ja kalaruoka vahvasti läsnä Pirkanmaan Erämessuilla
Altaalla uitetaan ja kenttäkeittiössä kokataan perinteiden lisäksi trendiherkkuja
Toimittaja Jari Rannisto
Tänä vuonna Pirkanmaan Erämessut lähestyvät ja tärkeinä osa-alueina messuilla ovat kalastus ja kalaruoka. Parkanon urheilukentälle on kalastukselle varattu oma alue, jonne rakentuu Kalastajan Kanavan allas ja kotimaisen kalan kenttäkeittiö. Paikalle saapuu kotimaan kattavin kalastusmedia Kalastajan Kanava sisarmediansa Kalaruoka.fi:n kera opastamaan kalastuksen ja kalaruuan saloihin kädestä pitäen. Ohjelmakattaus sisältää perinteiden ohella trendien mukaisia uutuuksia.

Kalastajan Kanavan altaalla Parkanon Urheilukentällä on tiedossa paljon ohjelmaa ja mm. tähän veneeseen ja autoon pääsee tutustumaan.
Parkanoon Pirkanmaan Erämessuille nousee 6.-8.6.2025 Kalastajan Kanavan allas, jonka äärellä mediasta tutut Jyri Kuusisalo ja Anne-Maarit Sepling opastavat kalastuksen saloihin erilaisten kalastusaiheisten ohjelmanumeroiden kautta. Kalaruoka.fi-verkkomedian päätoimittaja ja Suomalainen Menestysresepti tv-kisasta tuttu keittiömestari Roy Norro rakentaa altaan viereen kenttäkeittiön, jossa valmistetaan erilaisia helppoja kalaruokia, käsitellään kotimaista kalaa ja maistatetaan kotimaista kalaa eri muodoissa.
Miten kesällä 2025 kalastetaan?
Kalastus on tärkeä osa suomalaisten kesää. Kansainvälisyys ja nopea tiedonvälitys ovat muuttaneet myös harrastusta. Kalastuksessakin tekniikat ja trendit muuttuvat nopeammin kuin ennen. Vuoden 2024 kalamieheksikin valittu ja Kalastajan Kanavalta tuttu Jyri Kuusisalo tuntee harrastuksen salat ja trendit läpikohtaisin. Mies on intohimoinen kalastaja ja seuraa alaa työnsä puolesta. Kysyttäessä nousussa olevista trendeistä Jyri nostaa ensimmäisenä ahvenen kalastuksen. ”Laji monipuolistuu. Erilaisten kovavieheiden suosio kasvaa, ahvenen uistelu kiinnostaa entistä useampaa ja kelluvien jigien kautta aukeaa monelle kokonaan uusi maailma.”

Kalastajan Kanavan Jyri ja Anne-Maarit tuottavat Pirkanmaan Erämessujen kalastusalueen ohjelman. Kuva Jenniina Nummela, Riihimäen Erämessut 2024
Kuhan kohdalla Jyri näkee ruokakuhan nostavan uistelun kiinnostusta varsin suositun jigikalastuksen lisäksi. Hauen osalta vieheet ovat Kuusisalon mukaan pienenemässä: Enää ei tarvitse siiman päähän laittaa yli 100 gramman kumilötköä, 15–45 grammaiset ovat suuremmassa huudossa monikäyttöisyytensä takia.”

Ahvenenkalastus on suomalaisten suosiossa, mutta vähitellen se monipuolistuu. Kalastajan Kanavan Anne-Maarit ja Saimaan ahven.
Kuusisalo nostaa esiin myös sekakalastuksen eli useamman kalalajin ja useamman kalastusmuodon suosion nousun. Esimerkiksi ennestään monipuolisesti kalastavat saattavat laajentaa kalastusharrastustaan mielenkiintoiseen särkikalojen ongintaan. ”Mitä monipuolisemmin kalastaa, sen parempi käsitys kalojen vedenalaisesta elämästä muodostuu”, toteaa Kuusisalo. Liveluotainten määrän kasvun seurauksena isojen kalojen kalastuspaine on kasvanut paljon. Livekalastajan onkin syytä toimia kesälämpimillä vastuullisesti ja keskittää panostuksensa ruokakalan pyyntiin.
Lue lisää: Suurkalatkin tarvitsevat kesäloman ja Sorvan kalastus
Perehdy kalastus- ja kalaruoka-ohjelmaan.
Kotimaista kalaa itse kalastaen tai suoraa kalastajilta

Keittiömestari ja Kalaruoka.fi:n päätoimittaja käsittelee kalaa, kokkaa kotimaista kalaa ja maistattaa herkkuja.
”Tuontikaloilla on edelleen 80 % markkinaosuus kalan käytöstä”, lataa Pusulassa asustava keittiömestari ja Kalaruoka.fi-verkkomedian päätoimittaja Roy Norro lähes heti puhelinhaastattelun alkuun. Roy on monille tuttu television Suomalainen Menestysresepti -kisasta. ”Valitettavasti talouden alamäki näkyy myös kotimaisen kalan käytössä”, toteaa Roy tämänhetkisestä tilanteesta ja jatkaa: ”Puheen määrä kotimaisesta kalasta on kyllä lisääntynyt ja mielenkiintoa on, mutta arkipäivän ostosvalinnoissa se ei näy vastaavassa suhteessa.”
Kotimaista kalaa edistävän median päätoimittaja antaakin vinkiksi käydä ahkeraan itse kalassa ja ottaa aina tuoretta kalaa reissusta matkaan ja toisena vaihtoehtona ottaa yhteyttä paikallisiin ammattikalastajiin ja ostaa heiltä suoraan kalaa. Toki ympäri Suomea on myös kalakauppoja ja -tiskejä, joissa kotimainen kala on kunniassa ja hankittavissa kohtuuhintaan varsinkin sesonkiaikaan.
Perinteisesti kokattu kala karkoittaa nuoret?
Keittiömestari Norro kaipaa kotimaisen kalan käyttöön rohkeutta, uudistumista ja modernimpaa otetta. Moni itse kalastava ja keski-iän ylittänyt kotimaisesta kalasta ruokaa laittava pitäytyy vankasti perinteisissä kalanvalmistustavoissa ja resepteissä.

Hauesta tehty Fish & Chips maistui nuorille ja vanhemmillekin, jopa niille, jotka eivät aiemmin ole pitäneet kalasta.
”Olemme kartoittaneet asiaa ja näyttää siltä, että perinteinen pelkkää ”suolaa ja vähän pippuria -linja” karkottaa lapsia ja nuoria kotimaisen kalan syömisestä, vaikka juuri heidän pitäisi oppia syömään kalaa. Tämä on uhka koko kotimaisen kalan tulevaisuudelle.” pohtii Norro ja jatkaa: ”Perinteisissä resepteissä ei ole mitään vikaa, mutta jokaiselta pitäisi löytyä halua kokeilla myös uutta, kuten lihan osalta on jo tehty vuosikymmeniä: tex-mexiä, aasialaista, ranskalaista, italialaista, ja jopa uudistaa perinteisiä kotimaisia kalareseptejä.” Keittiömestari aikookin maistattaa uudempia ja myös nuorisoa kiinnostavia kalaruokia Pirkanmaan Erämessuilla.
Nykyään nopeus ja helppous on valttia, jota myös nuoret arvostavat. Kotimaiset kalasäilykkeet tarjoavat tähän helpon ja vastuullisen vaihtoehdon. Roy nostaa esimerkkeinä Kalaruoka.fi-resepteistäkin löytyvät villikaviaarin ja kala-quesadillojen reseptit.
Vahvempia kansainvälisiä makuja, BBQ:ta ja modernia savustamista
Entä ne kalaruokatrendit? Kalakokki nostaa esiin kalan grillaamisen ja BBQ-kulttuurin lisääntymisen. Molemmat ovat isoja asioita rapakon takana. Erilaisista nimistään huolimatta molemmat ovat varsin lähellä tai jopa yhteneviä meidän perinteisten kalanvalmistustapojen kanssa. Harva tulee edes miettineeksi, että kalan halstraaminen on itse asiassa grillaamista ja smokehouse-valmistus on savustusta. Kalaruoka.fi:ssä on reseptejä jopa airfryer-kalaruokien tekoon. Kurkista miten syntyy Pesto-kirjolohi airfryerissä.
Kalan vahvempi maustaminen on myös selkeä nouseva trendi. Vaikutteita makumaailmaan haetaan Aasiasta mm. soijan, mison ja inkiväärin maut ovat hyvin sovitettavissa yhteen skandinaavisten kalojen kanssa.
Lisukkeiden kohdalla Roy nostaa esiin sesonkien merkityksen – hankitaan ja käytetään ruuanlaitossa kulloisenkin satokauden tuotteita: ”Tällöin saa tuoretta ja usein myös edullisempaa.”
Tervetuloa katsomaan kalastus- ja kalaruokaohjelmaa urheilukentälle ja kysymään vinkkejä kalastukseen tai kalaruokien valmistukseen. Parhaimmillaan Kalastajan Kanavan vinkeillä saat saalista ja Kalaruoka.fi:n ohjeilla valmistat siitä helposti unohtumattoman aterian.
Ryhdy seuraamaan Kalaruoka.fi:tä Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa ja YouTubessa ja kurki kuvan takaa reseptejä ja opastusta kalaruuan tekoon. Huhut kertovat, että kuvan suutari saattaa joutua pannulle Parkanossa.