Lohenkalastuksen rajoitukset ja määräykset 2025
Kooste vapaa-ajan lohenkalastuksen rajoituksista merialueilla ja joilla
Toimittaja: Jari Rannisto
Lohen uistelukausi on pyörähtänyt käyntiin niin Suomenlahdella kuin Selkämerelläkin. Viime vuosina rajoitukset ovat muuttuneet lähes vuosittain, joten kalastajan tulee olla tarkkana. Vuoden vanhoilla tiedoilla ei vesille ole syytä lähteä.
Merialueiden rajoitukset ja määräykset
Suomenlahti
Vapaa-ajankalastuksessa on sallittua enintään kahden lohen saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohden. Kalat voivat olla rasvaevällisiä tai eväleikattuja. Lohen alamitta on 60 cm. Muista ilmoittaa kaikki vapautetut ja otetut lohet ja meritaimenet Omakalaan.
Pohjanlahti
Leveyspiirin 59°30´N pohjoispuolella, eli Pohjoisella Itämerellä, Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja koko Pohjanlahdella enintään neljän merimailin etäisyydellä perusviivasta on vapaa-ajankalastuksessa touko-elokuussa sallittua enintään kahden lohen saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohden. Muuna ajankohtana ja aina neljän merimailin ulkopuolella sovelletaan neuvoston asetuksen (EU) 2024/2903 10 artiklan 2 kohtaa, jonka mukaan yhtä kalastajaa kohti saadaan ottaa saaliiksi enintään yksi rasvaeväleikattu lohi päivässä.
Käytännössä 1.5.–31.8. alueella, joka ulottuu rannikosta 4 meripeninkulmaa (7,41 km) perusviivan ulkopuolelle, saa ottaa saaliiksi sekä eväleikattuja että rasvaevällisiä mitan täyttäviä lohia enintään 2 kpl kalastajaa kohti päivässä.
Muuna aikana kuin 1.5.-31.8. ja 4 meripeninkulman rajan ulkopuolella saaliiksi saa ottaa yhden mitan täyttävän rasvaeväleikatun lohen päivässä kalastajaa kohti. Rasvaevälliset luonnonlohet on päästettävä heti takaisin mereen. Lohen kalastus on myös lopetettava loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun ensimmäinen rasvaeväleikattu lohi on saatu. Huomaa myös, että kaikki saaliiksi otetut lohet on purettava maihin kokonaisina. Lohia ei siis voi fileoida tai paloitella vesillä.
Muista ilmoittaa kaikki alamittaiset, rasvaevälliset ja rasvaevättömät eli vapautetut ja otetut lohet ja meritaimenet Omakalaan. Myös mikäli kyttyrälohi ui Itämerelle, on kyttyrälohista tehtävä välittömästi ilmoitus Omakalaan ja mielellään vieraslajirekisteriin.
Perämeri
Leveyspiirin 63°30ʹN pohjoispuolella Perämeressä lohen pyyntimitta on vähintään 50 senttimetriä. Sen eteläpuolella mitta on 60 cm.
Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia lohikalasaaliita. Määräys koskee myös vapautettuja alamittaisia ja rasvaevällisiä yksilöitä.

Kuva: Kalatalouden Keskusliitto. Kuvan voi tulostaa heidän sivuiltaan tästä.
Ahvenanmaa
Tarkasta Ahvenanmaan alueellinen säätely Ahvenanmaan maakuntahallinnosta ja vesialuekohtaisesti. Alle kootut tiedot perustuvat mm. Ahvenanmaan suurimman lohenkalastuskilpailun (TrollingTräff) tekemiin johtopäätöksiin määräyksistä.
Mikäli päätelmät ovat oikeita, Ahvenanmaan säädökset 1.5.–31.8.2025 ovat seuraavat:
Ahvenanmaa kuuluu meren osa-alueelle 29, joten 1.5.–31.8.2025 on voimassa kansallinen rajoitus kaksi lohta vuorokaudessa/ kalastaja (kalat voivat olla rasvaevällisiä tai rasvaeväleikkattuja).
Sen sijaan ajalla 1.1.–30.4. ja 1.9.–31.12.2025 säädökset ovat oletettavasti seuraavat:
- Yksi rasvaeväleikattu lohi vuorokaudessa/ kalastaja.
- Rasvaevällinen lohi on rauhoitettu. Kaikki rasvaevälliset lohet on heti päästettävä takaisin mereen.
- Lohen kalastus on lopetettava loppupäivän ajaksi sen jälkeen, kun ensimmäinen rasvaeväleikattu lohi on otettu saaliiksi.
- Kaikkien kalalajien kaikki saaliiksi otetut yksilöt on purettava kalastusveneestä maihin kokonaisina.
Ahvenanmaalla ei vielä ole voimassa lainsäädäntöä, joka vaatii lohien ilmoittamisen, mutta Luonnonvarakeskus odottaa Ahvenanmaan maakuntahallituksen päättävän mantereella voimassa olevan kaltaisesta ilmoitusvelvollisuudesta ja Omakalan käytöstä lähitulevaisuudessa, joten jo nyt Ahvenanmaalta saadut kalat kannattaa ilmoittaa Omakalaan.
Lohijoilla historiallisen tiukkaa

Tenojoki
Tenojoki
Tenojoelle on odotettavissa massiivinen kyttyrälohen nousu. Joen oma lohikanta on edelleen todella huonossa kunnossa. Niinpä Tenojoella lohenkalastus on kiellettyä. Sama koskee myös merinieriää. Muita lajeja saa kalastaa matkailijoille myytävällä kalastusluvilla, jotka oikeuttavat kevyiden perhokalastusvälineiden käyttöön. Kyttyrälohta saa kalastaa myös muiden lajien kalastusluvilla ja kalastussäännöillä.
Lue tästä Tenojoen sivujokien kalastussäännöstä.
Tenojoen kalastusmääräykset on koottu tänne.
Kaikki lohikalat mukaanlukien kyttyrälohi on ilmoitettava Omakalaan 14 päivän sisällä saannista.
Tornionjoki

Luonnonlohen tunnistaa rasvaevästä
Tornionjoelle odotetaan niin ikään heikkoa lohen nousua. Tämän johdosta kalastusmääräyksiä on kiristetty. Lohenkalastuskausi alkaa vuonna 2025 9.6. klo 19.00 ja päättyy 15.8. Lohella on jokaviikkoinen 24 tunnin rauhoitusaika sunnuntaista kello 19 maanantaihin kello 19.
Tornionjoen lohenkalastuksessa saa käyttää enintään 4 vapaa. Veneessä ei myöskään saa säilyttää ylimääräisiä vapoja. Varrellisen nostokoukun käyttö ja säilytys veneessä on kiellettyä. Kun joella käytetään viehekalastuksessa heittopainoa, tapsisiimaa ja viehettä eli spinflugaa, saa kalastaja käyttää ainoastaan yksihaaraista koukkua, jonka suurin kitakoko on 12 millimetriä. Spinflugakalastuksen ja yli 40 grammaa painavien vieheiden käytön kalastusaika on 9.6. klo 19.00 –16.6. erikseen määritetyillä alueilla (ely-keskus.fi). Tämä on lisäehto kalastussäännön 8. pykälään.
Saaliiksi saa vuorokausiluvalla ottaa enintään yhden lohen ja koko kauden saaliskiintiö on kaksi lohta. Kahden lohen kiintiön täytyttyä kalastus on lopetettava koko loppuvuodeksi. Lohen alamitta Tornionjoella on 50 cm. Vapautettuja lohia ei lasketa saaliiksi. Meritaimen on uhanalainen, joten ne on vapautettava.
Ilmoitusvelvollisuus koskee niin otettuja kuin vapautettuja Tornionjoen lohia ja taimenia.
16.8–25.8 välisenä aikana lohen kalastus on kuitenkin sallittua vieheillä, joissa käytetään väkäsettömiä koukkuja. Lisäksi kaikki saadut yli 65 cm lohet on vapautettava välittömästi.
Lue aiempi uutinen Tornionjoen rajoituksista.
Simojoki
Veneestä kalastettaessa venekunta saa käyttää yhtä aikaa enintään neljää (4) vapaa. Lohen alamitta on vähintään 50 cm. Enimmäissaalis 24 tunnin aikana on yhteensä 3 lohikalaa, joista 1 saa olla lohi. Saaliiksi saatu talvikko eli joessa talvehtinut kutulohi on välittömästi päästettävä takaisin veteen.
15.6.–31.8. alueella on jokaviikkoinen 24 tunnin rauhoitusaika, jolloin kaikenlainen kalastaminen on kiellettyä. Rauhoitusaika alkaa maanantaisin kello 19.00 ja päättyy tiistaisin kello 19.00.