Lohen kaupallisen kalastuksen rajoitukset 2025
Itämeren lohikantojen heikon tilan vuoksi valtioneuvosto ottaa käyttöön uusia rajoituksia kaupalliseen lohenkalastukseen merellä ja Tornionjoella. Tavoitteena on turvata luonnonlohien lisääntyminen, mutta samalla mahdollistaa ammattikalastajille lohen pyynti.

Itämeren lohia Kuva: Mikael Lindholm
Valtioneuvosto on päättänyt uusista rajoituksista kaupalliseen lohenkalastukseen Itämerellä ja Tornionjoella lohikantojen heikon tilan vuoksi. Tavoitteena on suojella etenkin suuria lohia, jotka ovat tärkeitä kalakantojen lisääntymiselle ja luonnon monimuotoisuudelle, mutta samalla turvata kaupallisten kalastajien toimintaedellytykset.
Kalastuskauden aloitus myöhemmin
Vuoden 2025 kaupallisten kalastajien lohenkalastuksen aloitusta isorysillä siirretään myöhemmäksi ja täten tehollista kalastusaikaa lyhennetään 1–2 viikolla aiemmasta:
-
Saaristomerellä ja Selkämerellä 5.6.
-
Merenkurkussa 10.6.
-
Perämerellä 15.6.
-
Perämeren pohjukassa 17.6.
Näin pyritään vähentämään vaikutusta aikaisin vaeltaviin suuriin emokaloihin ja luonnon lohiin.
Rajoituksia pyydyksiin
Kalastajien käytössä olevien pyydysten määrää lisätään asteittain. Kalastuksen alkuvaiheessa ryhmään I kuuluva kaupallinen kalastaja saa käyttää yhtä isorysää. Ryhmään I ja II kuuluvat kaupalliset kalastajat saavat edellä mainituilla neljällä säätelyvyöhykkeellä lisätä rysämäärää kahteen isorysään rajoitusvyöhykkeittäin säädettyinä päivinä (Saaristomeri ja Selkämeri 10.6., Merenkurkku 15.6., Perämeri 20.6. ja Perämeren pohjukka 25.6.). Kemi-, Oulu- ja Iijokien edustojen terminaalikalastusalueilla pyynnin saa aloittaa kahdella isorysällä ja sen jälkeen lisätä kahdeksaan isorysään, koska saalis koostuu suurelta osin istutetusta lohesta. Lausuntopalautteen perusteella asetusta tarkennettiin siten, että isorysien paikalleen laittaminen on sallittu kymmenen vuorokautta ennen lohen kalastuksen alkamista. Avoimilla merialueilla isorysä voidaan asettaa pyyntiin turvallisesti vain maltillisissa tuuli- ja merenkäyntiolosuhteissa, minkä vuoksi siihen varataan kymmenen vuorokauden aika. Pyytämään sitä ei saa laittaa ennen kyseisiä päiviä.
Saalis- ja merkintäsäännöt tiukentuvat

Lohien merkitseminen. Kuva: Mikael Lindholm
Pyydysmäärien lisäksi rajoitetaan kaikilla alueilla saalismäärää siten, että kaupallinen kalastaja saa alkukaudella pyytää enintään 20 % (aiemmin 25 %) hänen toimijakohtaisesta kalastuskiintiöstään. Tämä varmistaa yhdessä saaliin merkinnän ja kalastuksenvalvonnan kanssa, että alkukauden saalis pysyy riittävän alhaisella tasolla. Lisäksi kaupallisesti pyydettyjen lohien merkintätapaa tarkennettiin niin, että merkki on pujotettava lohen suun läpi ja kiinnitettävä kiduskannen ympäri siten, ettei sen käyttö uudestaan ole mahdollista. Merkistä poistetaan jatkossa kaupallisen kalastajan nimi ja rekisteritunnus, koska merkissä oleva juokseva numero riittää viranomaisten tunnistustarpeisiin.
Tornionjoella tiukat rajoitukset
Tornionjoella lohennousun ennustetaan jatkuvan heikkona. Säätelyllä pyritään varmistamaan kalastuksen kestävyys sekä edellytykset lohikantojen vahvistumiselle ja luonnonlohikantojen monimuotoisuudelle. Tästä johtuen lohen kalastuspainetta vähennetään sekä joella että merellä. Tornionjoen osalta on Ruotsin kanssa jo sovittu ja tiedotettu merkittävistä rajoituksista kalastuskaudelle 2025. Ruotsin meri- ja vesiviranomainen on puolestaan lähettänyt lausunnoille ehdotuksen siitä, että lohen kalastaminen isorysällä olisi Tornionjoen Ruotsin puoleisella edustalla sallittua vain kuuden päivän ajan (17.–22.6.). Tämä rajoitus vähentää merkittävästi Tornionjoen loheen kohdistuvaa pyyntiä.
Lue kooste vapaa-ajankalastajan lohenkalastusrajoituksista vuodelle 2025.
Juhannussesonki edelleen mahdollinen
Vaikka kalastuksen aloitus siirtyy myöhemmäksi, juhannuskauden lohimarkkinoille ehtii edelleen. Koko Suomen pienennetty lohikiintiö (n. 9 000 lohta) voidaan arviolta hyödyntää rajoituksista huolimatta.
Nyt päätetyt rajoitukset koskevat vain vuotta 2025. Vuoden 2026 säätely arvioidaan uuden tieteellisen tiedon perusteella ensi vuoden alkupuolella.
Linkit:
Kiitos, kun luit tämänkin artikkelin. Kalastajan Kanava on kalastusalan kattavin media ja tarjoamme kaikki sisällöt lukijalle ja katsojalle ilmaiseksi! Suosittelemalla ja jakamalla sisältöjä eteenpäin, autat meitä – kiitos.