Mateen kulta-aika on alkamassa
Madesesonki on alkamassa. Mateen kutu sijoittuu säistä ja sijainnista riippuen vuoden alkuun tammikuusta maaliskuulle, jolloin myös kalastajat suuntaavat jäille tämä herkullinen saalis mielessään.
Madetta eli matikkaa kalastetaan pääosin keskitalvella, sillä silloin made siirtyy syvistä vesistä matalampiin kutemaan. Madetta pyydetään yleisimmin pilkkien pimeän aikaan tai katiskalla. Madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustellulla pilkillä, mademorrilla ja syötillä tai jopa jigipäähän pujotetun syötin kera. Pitää muistaa, että perinteinen madehara on kalastuslaissa kielletty, joten sillä ei ole laillista kalastaa Suomessa.
Tutustu erilaisiin keinoihin kalastaa madetta talvella:
Luvat kuntoon
Mateen pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten siihen ei tarvita lupaa. Jos taas kalastat katiskalla, verkolla tai maderysällä, tarvitset vesialueen omistajan luvan ja, jos olet 18–69-vuotias, kalastonhoitomaksun. (Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidät on vapautettu maksusta.) Pyydykset on lisäksi merkittävä hyvin.
Jäältä kalastettaessa pyydys ja kalastamista varten tehdyt, halkaisijaltaan yli 40 cm:n avannot on merkittävä vähintään 1,2 metriä jään pinnasta ulottuvalla merkkisalolla, joka ei ole väriltään valkoinen. Salkoon on laitettava kaikkiin sivusuuntiin näkyvä 2 cm korkea heijastin. Jos pyydys tai usean yhteen liitetyn pyydyksen muodostama kokonaisuus on pituudeltaan yli 10 m, on merkkisalkoa käytettävä pyydyksen molemmissa päissä.
Pyydyksiin on merkittävä kalastajan nimi ja yhteystiedot. Nimi ja puhelinnumero, osoite, sähköpostiosoite tai muu yhteystieto, jonka avulla pyydyksen asettaja voidaan tavoittaa. Lisäksi on käytettävä kalastusoikeuden osoittavaa merkkiä (pyydysmerkki), jos vesialueen omistaja sellaista vaatii. Katso tästä ohjeet.
Turvallisuus edellä
Vaikka jäätilanne on monissa osissa Suomea parantunut, pitää silti muistaa turvallisuus jäille mentäessä. Harkitse jäälle menoa aina ja vältä erityisesti virtapaikkoja. Etene koekairauksin ja varoen. Aina jäälle mentäessä on oltava kaulassa naskalit ja mahdollisesti myös kuivapuku, joka pitää sinut kuivana, jos satut putoamaan jäihin. Älä myöskään mene jäille yksin. Kaveri voi auttaa, vaikka toinen teistä joutuisi jäiden sekaan.
Herkkua ruokapöytään
Made on herkullinen ja arvostettu ruokakala. Mateessa on turskakalojen tapaan voimakas ja maukas ominaismaku. Kalan liha on kiinteää ja vähärasvaista ja se sopiikin moniin ruokiin erinomaisesti. Yksi klassisimmista maderuuista on madekeitto, jonka voi valmistaa joko fileistä tai kokonaisesta mateesta. Mateen voi kuitenkin valmistaa monella tapaa.
Kun itse saatua madetta lähdetään valmistamaan ruuaksi, pitää se käsitellä. Made nyljetään ennen perkausta. Katso lisää mateen nylkemisestä täältä. Mateesta kannattaa hyödyntää sen muita osia, sillä myös mateen mäti ja maksa ovat himoittua herkkua.