Helteet vaikuttavat kalastukseen
Veden happipitoisuus laskee veden lämmetessä heikentäen kalojen selviytymistä
Toimittaja: Jari Rannisto
Alkukesän viileiden säiden aikana moni odotti helteitä. Vaikka lämpö helliikin lomalaista, kaloille ja kalastukseen vesien lämpenemisellä on kielteisiä vaikutuksia. Veden happipitoisuus vähenee merkittävästi ja kalojen kyky kestää rasitusta vedessä heikkenee. Tämän takia mm. Metsähallitus on keskeyttänyt monella kalastuskohteellaan lupien myynnin.

Ahvenen kalastusta on varsin vastuullista jatkaa helteissä.
Lämpimässä vedessä vähemmän happea
Kalat saavat elintoiminnoilleen välttämättömän hapen elimistöönsä kidusten kautta vedestä. Lämpötilan nousu tai lasku ei vaikuta ilman happipitoisuuteen. Vedessä sen sijaan tilanne on täysin toinen.
Monille lohikalojen heimoon kuuluvalle lajille optimaalisessa +10 °C lämpötilassa 100% happikylläinen vesi sisältää happea n. 11 mg/l. Kun veden lämpötila nousee +20 °C, vastaava happipitoisuus putoaa noin 9 mg/l. Veden lämpötilan laskeminen 0-1 °C nostaa 100% happikylläisessä vedessä hapen määrän 12-13 mg/l. Muutokset ovat todella merkittäviä.
Kalastettaessa kalat joutuvat väistämättä kovan fyysisen rasituksen alaisiksi. Voimakas ponnistelu lämpimässä vähemmän happea sisältävässä ympäristössä koituu helposti kalalle kohtalokkaaksi.
Luvan myynti keskeytetty monissa virtavesissä

Myös isoilla jokivesillä kannattaa seurata vedenlämpöjä.
Lohikalojen kuten lohen, taimenen, harjuksen ja kirjolohen kalastuskohteissa luvan myynti voidaan keskeyttää veden lämpötilan noustessa. Tähän on hyvät perusteet. Rauhoitettujen ja alamittaisten kalojen kohdalla vapauttaminen vesistöön vahingoittumattomana ei enää onnistu. Vaikka kala lähtisi vielä uimaan vapautuksen yhteydessä, se ei välttämättä kuitenkaan selviä rasituksesta lopulta hengissä. Myös vapautuksen yhteydessä syntyvät kalan pintakerroksen vauriot ovat alttiimpia taudeille ja sairauksille.
Harjuksen optimilämpötilana pidetään 4-18 °C ja taimenen 4-19 °C. Kriittinen lämpötila asettuu harjuksella 24 °C ja taimenella pari astetta ylemmäs.
Esimerkiksi Metsähallituksen kohteissa vesien lämpötilaa aletaan tarkkailla, kun ne nousevat 21 °C. Sääennusteiden perusteella päätetään mahdollisista luvanmyynnin lopettamisista. Erälupien verkkosivuilta löytyy SensorMonitor-palvelu, josta voi seurata vesien lämpötiloja eri puolilta Suomea.
Monilla koskikalastuspaikoilla ympäri Suomea 22 °C veden lämpötilaa pidetään rajana, jossa luvanmyynti keskeytetään. Vastuullinen kalastaja valitsee kalastuskohteekseen muita kalalajeja korkeissa veden lämmöissä luvanmyynnistä riippumatta.
Isot hauet ja kuhatkaan eivät turvassa

Tietoista ison kuhan ja hauen kalastusta kannattaa välttää lämpimien vesien aikaan.
Kohoavien lämpötilojen haitalliset vaikutukset liitetään helposti vain lohikaloihin. Tämä on yleinen harhaluulo, johon on alettu kiinnittää huomiota vasta viime vuosina. Suosituista kalastuskohteistamme esimerkiksi kuha on varsin herkkä niin paine- kuin lämpötilashokeille. Isoihin kannan ylläpidon kannalta tärkeisiin yksilöihin keskittyvä pyynti kesähelteillä pitää sisällään ongelmia. Toimittaja Niko Saton artikkeli viime kesältä, jossa tutkijat avaavat ongelmaa pureutuu aiheeseen tarkemmin.






